De wereld die ZZP heet!
De wereld van de ZZP’ers gaat veranderen. En dus ook voor de organisaties die ZZP’ers inhuren. Dit is dan ook het moment om de flexibel schil van je organisatie in kaart te brengen. Een overzicht van welke flexibele arbeidsrelaties hebben we, naast ZZP’ers kun je ook denken aan uitzendkrachten, gedetacheerden en oproepcontracten.
De vraag die je moet beantwoorden is: welke opdrachten/functies/taken worden er door externen ingevuld en is er specifieke kennis die we willen borgen in de organisatie.
Doel van de inventarisatie is om tot een optimale flexibele schil te komen, welke aansluit bij de nieuwe wetgeving. Een belangrijk onderdeel is ook de beoordeling van de huidige overeenkomsten, niet alle modelovereenkomsten van de belastingdienst zijn nog geldig.
De wetgeving (wet VBAR) is as we speak (nov 2024) nog niet definitief, maar totdat de Wet VBAR in werking treedt, blijven de huidige regels van kracht. Tot 1 januari 2026 handhaaft de Belastingdienst de huidige regelgeving. Vanaf 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium opgeheven, dit betekent dat Belastingdienst weer actief zal gaan handhaven en dat er ook naheffingen opgelegd kunnen worden, wanneer je als bedrijf/organisatie niet aan de regels voldoet dan kan er een naheffing tot maximaal 5 jaar worden opgelegd. Soms moeten er ook met terugwerkende kracht pensioenpremies worden betaald.
Voor het jaar 2025 is het een must om aan de slag te gaan met je beleid op het gebied van de flexibele schil, te onderbouwen wanneer een ZZP in je bedrijf of organisatie een ZZP’er is of dat er sprake is van een schijnconstructie.
Waar moet een (ZZP’er) opdracht aan voldoen:
- Heldere projectomschrijving
- Begin en einddatum
- Het verwachte resultaat van de uit te voeren opdracht
- Afspraken die staan in de modelovereenkomst, komen overeen met de daadwerkelijke uitvoering
- ZZP’er wordt aangemerkt als ondernemer (BTW nummer, inschrijving kvk etc.)
- ZZP’er heeft een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
- Tarief van minimaal €33 excl. BTW per uur.
Indicaties dat er sprake is van een opdracht:
- Financiële risico’s en resultaten van het werk zijn voor de werkende;
- Werkenden zijn zelf verantwoordelijk voor gereedschap, hulpmiddelen en materialen;
- Specifieke opleiding, werkervaring, kennis of vaardigheden zijn niet structureel aanwezig binnen de organisatie van de opdrachtgever;
- Tijdens het werk wordt zelfstandig naar buiten getreden;
- Er is sprake van een korte duur van de opdracht en/of een beperkt aantal uren per week.
Bovenstaande is een richtlijn, belangrijk is dat je kunt onderbouwen waarom het een ZZP opdracht is en waarom niet. Alle omstandigheden neem je mee in de overweging. De belastingdienst heeft een Webmodule arbeidsrelatie ontwikkeld, deze kun je invullen en er komt een indicatie uit of je te maken hebt met een ZZP opdracht of een medewerker in loondienst.
Wanneer is er geen sprake van een ZZP’er maar een medewerker in loondienst:
- Je als opdrachtgever bindende aanwijzingen en instructies geeft hoe het werk uitgevoerd moet worden, de werkzaamheden controleert en ingrijpt.
- Wanneer het werk een structureel karakter heeft, core business van de onderneming een andere indicatie is wanneer er meerdere collega’s hetzelfde werk doen.
Heb je alles in kaart gebracht en de conclusie is dat het gaat om een fictief dienstverband, dan is de volgende stap om met de ZZP’ers in gesprek te gaan en uit te leggen dat er 1 optie is en dat is in dienst te treden. Veel ZZP’ers realiseren zich vaak ook niet dat het tarief heel interessant klinkt, maar er veelal wordt vergeten dat bij ziekte geen vangnet is, geen pensioen wordt opgebouwd, geen betaalde vakantiedagen, geen sociale zekerheid etc.
De belastingdienst zal ook minder zwaar optreden wanneer je kan aantonen dat je aan de slag bent gegaan met je flexibele schil.
Vragen? wij helpen u graag!
Wat de vraag ook is onze HR professionals denken en kijken graag met u mee!